Proč dodá dřevo více chuti než uhlí?

1) Druh dřeva: Uhlí je vyrobeno ze dřeva, které má vysokou výhřevnost, ale nemusí to být zrovna dřevo, které dobře ochutí pokrmy.

Uhlí je spíše než zdroj chuti pouze zdrojem tepla. Pokud je kvalitní dodá vynikající chuť masu připravovanému na plynovém grilu, ale nevytváří kouř s komplexní a lehce určitelnou chutí.

Nicméně je možné zvolit dřevo konkrétního druhu, které dodá grilovanému jídlu vynikající chuť a zároveň má vysokou výhřevnost, například dřevo naditce.

2) Chuť dodává kouř a oheň: Stále platí to, že jedná-li se o dřevo, které dodá dobrou chuť, jeho chuť se pomocí kouře nebo ohně přenese na jídlo. Problém s uhlím je však ten, že kouř na začátku hoření je toxický jelikož obsahuje oxid karbonu, která vzniká při přerušovaném hoření během jeho výroby. Samozřejmě dřevo vytváří aromatický kouř, který vytváří úžasnou chuť při přípravě jídla na jakémkoli typu grilu. Například, způsoby vaření na ohni, třeba na hranici mají své výhody, protože chuť kterou vytváří oheň, stejně jako kouř, který dřevo vylučuje během hoření a vyhasínání je konstantní.

U typických grilů se stává, že se dřevo používá pouze zpopelněné, protože by plamen spálil jídlo. Stává se, že skoro všechna chuť kterou dřevo vyloučí kouřem se nevyužije, protože ihned vyjde ven komínem. Takovým způsobem získáme pouze chuť, který se chytl na kapky tuku, které padají z jídla a poté se vypaří a sníží množství kouře, který vytváří uhlíky.