Uhlí x Brikety. Co je na grilování lepší?

Mezi lidmi kteří grilují se můžeme setkat s těmi, kteří prosazují dřevo, uhlí anebo také novou skupinu tzv. “briketáře”.

Pokusíme se zde porovnat výhody a nevýhody uhlí a briket.

První si řekneme co je co. Na jedné straně uhlí: je vyrobeno z kousků v peci pečeného dřeva, které se tak zbavilo své vlhkosti a při sušení zčernalo, změklo a zlámalo se. Na straně druhé jsou brikety, vyrobeny z uhelného popela. To je prach který se spojí v brikety.

To jsou rozdíly díky kterým se jinak chovají při hoření

Výhody uhlí:

  • Rozhoří se rychleji
  • Vyšší výhřevnost, dosáhne vyšších teplot
  • Je z něj méně popele
  • Zvýší teplotu rychleji za přítomnosti kyslíku. Je to praktické pro grily s poklicí, kde můžeme redukovat přísun kyslíku.

Výhody briket:

  • Stejnoměrnější a stabilnější teplo
  • Nejiskří
  • Uhlíky déle vydrží

Nevýhody uhlí:

  • Rychleji shoří
  • Nepravidelná velikost: Větší kusy se rozhoří pomaleji než malé, které ihned shoří
  • Nerovnoměrné teplo: Část grilu s většími kusy uhlí vstřebá více tepla než část s menšími kusy.
  • Více prachu-popele
  • Může jiskřit a působit malé výbuchy

Nevýhody briket:

  • Pomaleji se rozhoří
  • Při zapálení mohou uvolnit díky přítomnosti aglutinátu zvláštní zápach.Lépe je brikety zakrýt a nechat rozhořet před vložením masa.
  • Maximální teplota je nižší než u uhlí
  • Menší výhřevnost
  • Více popele


Je to také otázka osobního vkusu. Dá se říct, že uhlí je vhodné na rychlé grilování při vyšších teplotách zatímco brikety jsou ideální na pomalé pečení.