Uhlí x Brikety. Co je na grilování lepší?
Mezi lidmi kteří grilují se můžeme setkat s těmi, kteří prosazují dřevo, uhlí anebo také novou skupinu tzv. “briketáře”.
Pokusíme se zde porovnat výhody a nevýhody uhlí a briket.
První si řekneme co je co. Na jedné straně uhlí: je vyrobeno z kousků v peci pečeného dřeva, které se tak zbavilo své vlhkosti a při sušení zčernalo, změklo a zlámalo se. Na straně druhé jsou brikety, vyrobeny z uhelného popela. To je prach který se spojí v brikety.
To jsou rozdíly díky kterým se jinak chovají při hoření
Výhody uhlí:
- Rozhoří se rychleji
- Vyšší výhřevnost, dosáhne vyšších teplot
- Je z něj méně popele
- Zvýší teplotu rychleji za přítomnosti kyslíku. Je to praktické pro grily s poklicí, kde můžeme redukovat přísun kyslíku.
Výhody briket:
- Stejnoměrnější a stabilnější teplo
- Nejiskří
- Uhlíky déle vydrží
Nevýhody uhlí:
- Rychleji shoří
- Nepravidelná velikost: Větší kusy se rozhoří pomaleji než malé, které ihned shoří
- Nerovnoměrné teplo: Část grilu s většími kusy uhlí vstřebá více tepla než část s menšími kusy.
- Více prachu-popele
- Může jiskřit a působit malé výbuchy
Nevýhody briket:
- Pomaleji se rozhoří
- Při zapálení mohou uvolnit díky přítomnosti aglutinátu zvláštní zápach.Lépe je brikety zakrýt a nechat rozhořet před vložením masa.
- Maximální teplota je nižší než u uhlí
- Menší výhřevnost
- Více popele
Je to také otázka osobního vkusu. Dá se říct, že uhlí je vhodné na rychlé grilování při vyšších teplotách zatímco brikety jsou ideální na pomalé pečení.