Vše o grilování a uzení, Strana 2

Souvislost mezi druhem pokrmu a dřevem

Souvislost mezi druhem pokrmu a dřevem

Každý druh dřeva dodá pokrmům jinou chuť a jelikož existuje mnoho druhů dřev, je důležité vybrat to nejvhodnější dle vlastní chuti. Nejvíce používané dřevo na teplé uzení je díky své intenzivní vůni, která se rychle dostane do pokrmů, dřevo naditce j...

Žádoucí účinky kouře

Žádoucí účinky kouře

Abychom docílili toho, že bude mít maso výbornou, uzenou chuť jsou ideální dřeva, která produkují kouř delší dobu a zároveň sama nechytnou a nešlehají z nich plameny, protože jakmile se rozhoří oheň, přestane dřevo produkovat kouř. Hlavním přínosem ...

Složky kouře

Složky kouře

Pálení tzv. tvrdého dřeva vytváří sloučeniny kyselin, kyseliny karbolové a karboxylové, které ovlivňují barvu, chuť a trvanlivost potraviny. Tyto různé sloučeniny mají antioxidační a antibakteriální vlastnosti. Sloučeniny v kouři, které ochutí pokrm...

Druhy dřeva

Druhy dřeva

Tvrdá dřeva jsou nejlepší co se týče aromatických složek v porovnání s pryskyřičnými světlými dřevy, která aroma vylučují až při hoření. Z tohoto důvodu se používá především tvrdé dřevo, jelikož měkké dřevo obsahuje více pryskyřičných kyselin a další...

Co je uzení?

Co je uzení?

Uzením nazýváme proces během kterého se potravina dostává do kontaktu s kouřem a jeho složkami, které vznikají při spalování určitých druhů dřeva a to za cílem ochucení, tepelné úpravy a zvýšení trvanlivosti potravin. Uzení není pouze známý “uzený l...

Dřevěné uhlí quebracho blanco

Dřevěné uhlí quebracho blanco

Dřevěné uhlí vzniká karbonizací tvrdého dřeva v pecích při teplotách mezi 400 a 700 °C bez přístupu vzduchu. Tím se ze dřeva dostane většina vody a zvýší se tím jeho výhřevnost. Dřevěné uhlí je rostlinná biomasa, která neznečišťuje životní prostředí ...