Vše o grilování a uzení

Uhlí x Brikety. Co je na grilování lepší?

Uhlí x Brikety. Co je na grilování lepší?

Mezi lidmi kteří grilují se můžeme setkat s těmi, kteří prosazují dřevo, uhlí anebo také novou skupinu tzv. “briketáře”. Pokusíme se zde porovnat výhody a nevýhody uhlí a briket. První si řekneme co je co. Na jedné straně uhlí: je vyrobeno z kousků...

Barbecue x Grill. Jaký je mezi nimi rozdíl?

Barbecue x Grill. Jaký je mezi nimi rozdíl?

Mnohokrát jsme již slyšely věty jako : Amíci spálí jídlo. Samozřejmě to není pravda. Trochu si vysvětlíme o co jde při známém severo-americkém barbecue. Porovnáme ho s grilem a lépe porozumíme tomuto mýtu. “Barbecue” nebo Barbacoa a “Grilování” jsou...

Nechat maso pár minut odpočinout nebo ho hned sníst?

Nechat maso pár minut odpočinout nebo ho hned sníst?

Často slyšíme že po uvaření je nejlepší nechat maso pár minut odpočinout, aby bylo šťavnatější. Mýtus nebo pravda? Mýtus. První nevýhoda : Necháme-li maso odpočinout, vystydne! Druhá nevýhoda: Výborný, křupavý povrch zvlhne a rozmočí se. Třetí ne...

Jak má vypadat dokonale ugrilované maso?

Jak má vypadat dokonale ugrilované maso?

Každé dokonale grilované maso by mělo mít tyto vlastnosti: Jemné maso. Samozřejmě doporučujeme vybrat dobrý kus masa a řez, ale kromě toho také grilovat maso pomalu na mírném ohni, aby změklo. Šťavnatá část. Jedná se o individuální záležitost chu...

Co dělat abychom využili všechnu chuť dřeva?

Co dělat abychom využili všechnu chuť dřeva?

V první řadě musíme vybrat takový druh dřeva, který na maso přenese dobrou chuť jako je tomu například u naditce. Nevybíráme dřevo, které kromě tepla masu nic nepředá. Např. dřevo kebrače barevného. Další možností je využít způsobů vaření, které vyu...

Proč dodá dřevo více chuti než uhlí?

Proč dodá dřevo více chuti než uhlí?

1) Druh dřeva: Uhlí je vyrobeno ze dřeva, které má vysokou výhřevnost, ale nemusí to být zrovna dřevo, které dobře ochutí pokrmy. Uhlí je spíše než zdroj chuti pouze zdrojem tepla. Pokud je kvalitní dodá vynikající chuť masu připravovanému na plynov...

Kouř = chuť

Kouř = chuť

Nejlepší způsob jak získat z nejlepšího dřeva jeho chuť a přenést ji do jídla, je pomocí kouře. Kouř je to, co ochutí grilované pokrmy, předává pokrmům vůně dřeva a dodává jim autentickou uzenou chuť. Kde je kouř, tam vznikají chutná jídla! Pokud to...

Výhody použití třísek při uzení

Výhody použití třísek při uzení

Jsou dva způsoby jak přenést chuť ze dřeva na pokrm: KOUŘ OHEŇ Problémem ohně je to, že se vmísí do vaření a neumožňuje udržet stále stejnou teplotu a často pokrmy i spálí. Z tohoto důvodu je kouř nejpohodlnějším a nejvíce efektivním způsobem...